Wouter Hoeffnagel - 10 mei 2024

ByteDance legt zich niet neer bij gedwongen verkoop TikTok

ByteDance legt zich niet neer bij een gedwongen verkoop van TikTok in de Verenigde Staten (VS). Het Chinese bedrijf stapt naar de rechter om een gedwongen verkoop aan een door de Amerikaanse overheid goedgekeurd Amerikaanse entiteit te blokkeren.

ByteDance legt zich niet neer bij gedwongen verkoop TikTok image

De Amerikaanse president Joe Biden ondertekende twee weken geleden een wet die TikTok dwingt tot een verkoop van zijn Amerikaanse activiteiten. Indien dit in januari niet is gerealiseerd, verbieden de Amerikanen de verspreiding van de app.

Impact op nationale veiligheid

Aanleiding hiervoor zijn zorgen van de Amerikaanse overheid over de impact van TikTok op de nationale veiligheid. Het gaat onder meer door manipulatie van de Amerikaanse verkiezingen via TikTok. Maar ook data van Amerikaanse burgers die via TikTok in handen zou vallen van de Chinese overheid. TikTok weerspreekt dat het dergelijke data deelt.

ByteDance noemt de wet ongrondwettelijk. Het stelt dat de wet in strijd is met diverse Amerikaanse wetten, en wijst onder meer op de vrijheid van meningsuiting. Ook stelt ByteDance dat het niet mogelijk is om TikTok te verkopen. Niet alleen door commerciële en technische belemmeringen, maar ook door juridische oplossingen. ByteDance hekelt ook het termijn van 270 dagen die het krijgt voor de verkoop van het platform.

BW Dutch IT Partner Day tm 11-06-2024 Datacollectief BW 13-05-2024 tm 03-06-2024
CompTIA Community Benelux BN 7-31 mei