Wouter Hoeffnagel - 26 mei 2024

Schneider Electric en Capgemini brengen gezamenlijk energiebeheerplatform op de markt

Schneider Electric en Capgemini gaan samenwerken op het gebied van energie-optimalisatie. De partijen brengen het Energy Command Center op de markt, ontworpen om organisaties te helpen hun reis naar slimmer en groener facilitair beheer en energie-efficiëntie te versnellen. Het maakt gebruik van een end-to-end combinatie van digitale oplossingen en geavanceerde technologieën voor het vereenvoudigen van energiebeheer en optimaliseren van energieverbruik.

Schneider Electric en Capgemini brengen gezamenlijk energiebeheerplatform op de markt image

Volgens het IEA (International Energy Agency) is energie de afgelopen jaren verantwoordelijk geweest voor meer dan driekwart van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen. Schone elektriciteit, in combinatie met de digitalisering van energiebeheer-technologie, is van essentieel belang om de energietransitie te versnellen.

Geïntegreerd platform

Het Energy Command Center is ontwikkeld door Capgemini en mogelijk gemaakt door Schneider Electric. Het is een geïntegreerd en gecentraliseerd platform voor het bewaken, besturen en optimaliseren van alle gebouwen die energie verbruiken, inclusief datacenters engereguleerde omgevingen. Het platform combineert kunstmatige intelligentie (AI), machine learning-logica en algoritmen, en Internet of Things (IoT)-technologieën voor het meten en voorspellen van verschillende statistieken. Denk daarbij aan energie-intensiteit, de gezondheid van kritische bedrijfsmiddelen, operaties, de opwekking van hernieuwbare energie en de algehele prestaties van alle energieactiva.

De producten, edge control en adviesapplicaties van Schneider Electric helpen organisaties om hun energievoorziening te beheren over meerdere assets, zoals fabrieken, kantoren en andere infrastructuur. Tegelijkertijd kunnen zij hun energieverbruik optimaliseren. Capgemini brengt zijn expertise in op het gebied van data-integratie en -verwerking, AI en machine learning, en de integratie van alle producten en software in een centraal decision-making platform.

Real-time inzicht

Door gebruik te maken van real-time gegevens over energieverbruik en CO2-uitstoot, gecombineerd met modulaire en interoperabele gebouwbeheertsoftware en -systemen, helpt het Energy Command Center om het energieverbruik en de kosten te verlagen om zo organisatiedoelstellingen te behalen. Het ondersteunt bedrijven met het realiseren van een netto-nul toekomst.

“Bij Capgemini zijn we ervan overtuigd dat er een enorm onbenut potentieel is voor digitale technologieën en data om de energietransitie te versnellen. We delen deze visie en inzet met Schneider Electric,” aldus Aiman Ezzat, CEO van Capgemini. “We bevinden ons op een cruciaal moment voor de energietransitie en we zijn verheugd om de krachten te bundelen en onze diepgaande technologie- en data-expertise te combineren met de gerenommeerde oplossingen van Schneider Electric, om organisaties in staat te stellen hun pad naar energie-decarbonisatie te beheren en te versnellen.”

Peter Herweck, CEO van Schneider Electric: “Het aanpakken van de energie- en klimaatcrisis is van het grootste belang, en energie-efficiëntie speelt een belangrijke rol bij het tegengaan van deze uitdagingen. Decarbonisatie door middel van elektrificatie en digitalisering is een noodzaak voor een duurzame toekomst. We zijn zeer verheugd om samen te werken met Capgemini, omdat dit ons in staat stelt om onze inspanningen voor energie-efficiëntie en duurzame praktijken verder te bevorderen. Samen kunnen we een betekenisvolle impact maken.”

Proefproject bij Capgemini in India

Een prototype van het platform is sinds 2022 getest in de vestigingen van Capgemini in India, die ongeveer kwart van de energie footprint van de Capgemini Group vertegenwoordigen. Dit prototype maakt real-time monitoring en efficiënt beheer van de energievoorziening over meerdere assets mogelijk, terwijl het energieverbruik binnen de operaties wordt verminderd en geoptimaliseerd op één geïntegreerd, centraal platform. Met een vermindering van 29% in energieverbruik in 2023 (ten opzichte van 2019) op de acht belangrijkste campussen van Capgemini in India, levert het platform een substantiële bijdrage aan de doelstellingen van de Capgemini Group om haar operaties te decarboniseren.

Dutch IT Golf Cup BW tm 16-09-2024 Dutch IT Security Day BW tm 15-10-2024
DIC Awards BN tm 21-10-2024