Redactie - 13 juni 2024

Investeerders steken 1,3 miljoen euro in deep fake-detectiebedrijf DuckDuckGoose

Het Nederlandse DuckDuckGoose heeft in de eerste investeringsronde van het bedrijf 1,3 miljoen euro opgehaald. De voormalige start-up van de TU Delft, ontwikkelt detectiesoftware om deepfakebeelden en -spraak te op te sporen.

Investeerders steken 1,3 miljoen euro in deep fake-detectiebedrijf DuckDuckGoose image

DuckDuckGoose tekende een overeenkomst met het Belgische impact-investeringsfonds SI3 van Piet Colruyt en met Ctrl+Alt+Invest, die samen een miljoen euro in de start-up steken. Eerder dit jaar stapten Aruma Ventures, Graduate Entrepeneur en Kwetter al in voor gezamenlijk 300.000 euro. DuckDuckGoose stelt dat er een grote bereidheid is om te investeren in het bedrijf, doordat deepfakefraude een steeds groter probleem vormt voor ondernemingen.

Deepfakes ontmaskeren

‘We zijn heel blij dat investeerders de mogelijkheden zien van onze software. Bankfraude, sextortion, opruiing, maatschappelijke polarisatie, … Wie kwade bedoelingen heeft, kan met deepfakebeelden veel schade aanrichten. Maar met onze software kun je deepfakes ontmaskeren’, stelt CEO Parya Lotfi van.

De start-up werkt voor banken, verzekeraars en overheidsinstanties wereldwijd. Zo onderzoekt het bedrijf gemanipuleerde beelden van politici voor de Nederlandse Tweede Kamer, en doen ook internationale veiligheidsdiensten en het Amerikaanse ministerie van Defensie regelmatig een beroep op de speurders.

‘Door de inzet van artificiële intelligentie weten kwaadwillenden steeds betere versies van deepfakesoftware te ontwikkelen. Het is aan ons ze een stap voor te zijn en te blijven’, zegt Lofti. DuckDuckGoose wil de investeringen ter waarde van 1,3 miljoen euro gaan gebruiken om zijn positie in de wereld van digitale identiteit te vergroten. ‘We maken onze technologie ook schaalbaar, zodat we later efficiënt de toepasbaarheid ervan kunnen uitbreiden naar andere use cases zoals non-consensual deepfake adult content, nepnieuws en deepfake telecommunicatie.’

In samenwerking met Data News

Dutch IT Security Day BW tm 15-10-2024 Dutch IT Golf Cup BW tm 16-09-2024
Vertiv BN 01-07-2024 tm 05-08-2024