Wouter Hoeffnagel - 03 juli 2024

Gartner: Kosteneffectieve IT-duurzaamheidsinitiatieven maar op kleine schaal omarmd

Een aantal van de meest kosteneffectieve IT-gerelateerd duurzaamheidsinitiatieven wordt slechts op kleine schaal omarmd. Slechts 30% van de organisaties maakt hiervan gebruik.

Gartner: Kosteneffectieve IT-duurzaamheidsinitiatieven maar op kleine schaal omarmd image

Dit blijkt uit cijfers van marktonderzoeker Gartner. Het onderzoek is in het vierde kwartaal van 2023 uitgevoerd om de acties en impact van IT te beoordelen om de uitstoot van broeikasgassen binnen IT en de onderneming te verminderen. In totaal namen 200 leidinggevende leiders in Noord-Amerika, Europa en Azië-Pacific deel aan het onderzoek.

“Duurzame IT-vooruitgang is in een gestaag tempo aan de gang”, zegt Kristin Moyer, Distinguished VP Analyst bij Gartner. “Uit het onderzoek blijkt dat leidinggevenden gemiddeld negen duurzame IT-initiatieven hebben voltooid in de categorieën datacenters en cloud, digitale werkplek, data en software. Duurzame IT-adoptiepatronen laten echter zien dat leidinggevenden niet altijd de meest kosteneffectieve initiatieven implementeren.”

Evalueer onderbenutte maar kosteneffectieve kansen

Uit het onderzoek blijkt dat 64% van de leidinggevenden van mening is dat zij niet de gegevens over emissieprestaties ontvangen die zij nodig hebben van leveranciers. “Vanwege deze beperkingen hebben sommige leidinggevende leiders moeite om prioriteit te geven aan duurzame IT-initiatieven of weten ze waar ze moeten beginnen”, aldus Moyer. “Ze laten ook na om duurzame IT-initiatieven te overwegen die weinig kosten en een gematigde reductie van de broeikasgassen bewerkstelligen.”

Hoewel de twee belangrijkste gebieden waar leidinggevenden de meest duurzame IT-initiatieven hebben gerealiseerd zich in het datacenter (86% van de respondenten) en de digitale werkplek (79% van de respondenten) bevinden, zijn er initiatieven die kosteneffectiever zijn en weinig worden toegepast. categorieën. In datacenters omvatten ze onder meer het juist dimensioneren van UPS-systemen en verbeteren van de koeling.

“Leidinggevenden moeten hun UPSen op de juiste maat afstemmen op de huidige en toekomstige capaciteitsvereisten, wat de efficiëntie en kostenbesparingen helpt vergroten”, aldus Moyer. “Verbeterde koelsystemen zoals immersiekoeling, passieve koeling en direct-to-chip koeling worden ook onderbenut en kunnen een aanzienlijke waterreductie bewerkstelligen en de uitstoot van broeikasgassen verminderen.”

Op de werkvloer maken leidinggevenden te weinig gebruik van circulariteit in IT. Slechts 22% van de ondervraagde leidinggevenden kiest ervoor om gerenoveerde bedrijfsmiddelen aan te schaffen om de circulariteit te verbeteren en afval en de uitstoot van broeikasgassen te verminderen.

Wanneer hardware vervangen?

Bovendien vernieuwen veel organisaties apparaten nog steeds op basis van een vaste verwachte levensduur (drie tot vijf jaar), in plaats van analyses te gebruiken om het optimale tijdstip te bepalen om laptops, pc's en servers te vervangen. Leidinggevenden moeten analyses van apparaatprestaties en telemetrie-inzichten gebruiken om apparaten te vervangen wanneer dat nodig is. Gartner schat dat PC as a Service in 2027 zal groeien tot 50% van de pc-inkoop, een stijging ten opzichte van de 20% in 2023.

Klanten van Gartner kunnen meer lezen in het rapport ‘Sustainable IT: Don’t Miss These Cost-Effective Opportunities’. Daarnaast onderzoeken Gartner-analisten hoe duurzame technologie groeimogelijkheden kan ontsluiten tijdens Gartner IT Symposium/Xpo, gericht op CIO's en andere IT-managers. Gartner-analisten en deelnemers onderzoeken de technologie, inzichten en trends onderzoeken die de toekomst van IT en het bedrijfsleven vormgeven, inclusief hoe de mogelijkheid van generatieve AI, bedrijfstransformatie, cyberbeveiliging, klantervaring, data-analyse, leidinggevend leiderschap en meer kan worden ontketend.

Aankomende data en locaties voor Gartner IT Symposium/Xpo zijn onder meer:

  • 9–11 september 2024 | Goudkust, Australië
  • 21–24 oktober 2024 | Orlando, FL
  • 28–30 oktober 2024 | Tokio, Japan
  • 4–7 november 2024 | Barcelona, ​​Spanje
  • 11–13 november 2024 | Kochi, India
Dutch IT Golf Cup BW tm 16-09-2024 Dutch IT Security Day BW tm 15-10-2024
Vertiv BN 01-07-2024 tm 05-08-2024