Redactie - 24 januari 2012

Tekort aan ICT-programmeurs dreigt


Uit de statistieken en het zoekgedrag op de website van ICTergezocht.nl, vacaturesite voor ICT-gerelateerde cv’s en vacatures, blijkt dat er een aanzienlijk tekort is ontstaan aan ICT-programmeurs. Dit tekort wordt mede veroorzaakt doordat vraag en aanbod op de arbeidsmarkt niet goed op elkaar aansluiten. Door het tekort aan deze techneuten dreigen overal continuïteitsproblemen, het zorgt voor een belemmering van de groei van Nederlandse IT-bedrijven.

Op ICTerGezocht.nl zijn er momenteel 1.289 openstaande vacatures beschikbaar. .NET-programmeurs en PHP-programmeurs behoren op dit moment tot de meest gevraagde ICT’ers. Dit staat in groot contrast met de aanbodzijde: de meest aangeboden cv’s zijn van applicatiebeheerders, IT-managers en helpdeskmedewerkers. Van alle cv’s die in de vacaturebank staan, is slechts een klein deel van programmeurs. Daarnaast loopt het aantal nieuw geplaatste cv’s binnen deze groep aanzienlijk terug. Als deze trend zich voortzet ontstaat er een nijpend tekort aan ICT-programmeurs.

Op basis van actuele statistieken van de vacaturebank is er een top 3 opgesteld van vacatures en cv’s. De overzichten laten duidelijk zien dat er een dringende vraag is naar verschillende ICT-programmeurs op de arbeidsmarkt.

Actuele vraag
1. .NET-programmeurs
2. PHP-programmeurs
3. Java-programmeurs

Actueel aanbod
1. Applicatiebeheerders
2. IT-managers
3. Helpdeskmedewerkers

Daan de Jong, van ICTerGezocht.nl: “Het tekort aan ICT-programmeurs is inmiddels echt voelbaar geworden binnen de Nederlandse IT-markt. Organisaties hebben moeite om programmeurs te vinden en kijken zelfs over landsgrenzen heen op zoek naar talent. Het tekort moet op korte termijn worden aangepakt wil het probleem geen dreigende vormen aannemen. Het investeren in training en opleiding van ICT’ers kan hier structureel uitkomst bieden. Deze manier van investeren loont niet alleen op korte termijn, maar biedt ook perspectieven voor de toekomst, zowel voor bedrijven als werknemers.”
 

Pax8 BW 29-05 tm 18-06-2023 NTT BW start 31-5 TM 14-6
Netgear banner liggend start week 14