Redactie - 08 mei 2024

AI, security en duurzaamheid moderniseren IT-infrastructuur gezondheidszorg

Nutanix, speler op het gebied van hybride multi-cloud computing, kondigt de bevindingen aan van de zesde jaarlijkse Healthcare Enterprise Cloud Index (ECI). Hierin wordt de voortgang van ondernemingen gemeten met betrekking tot cloud-adoptie in de sector. Het onderzoek toont aan dat organisaties in de gezondheidszorg hybride multi-cloud steeds meer omarmen, aangezien de meerderheid van de organisaties in deze sector de investeringen in IT-modernisering aanzienlijk verhoogt.

AI, security en duurzaamheid moderniseren IT-infrastructuur gezondheidszorg image

Het Healthcare ECI-rapport van dit jaar laat zien dat het gebruik van de hybride multi-cloud in de gezondheidszorg naar verwachting verdubbelt in de komende drie jaar. IT-beslissers in de zorginstellingen staan onder druk om IT-infrastructuren te moderniseren om op die manier de kracht van AI effectief te benutten, beveiligingsrisico’s te beperken en duurzamer te zijn.

Zorginstellingen hebben te maken met grote hoeveelheden persoonlijke gezondheidsinformatie (PHI) waarvan het beheer complex is. Er is een constante noodzaak om te voldoen aan regelgeving zoals bijvoorbeeld de Health Insurance Portability and Accountability Act (HIPAA). Terwijl organisaties in alle sectoren worstelen met de complexiteit van het verplaatsen van applicaties en gegevens tussen verschillende omgevingen, bieden hybride multi-cloud-oplossingen belangrijke voordelen voor zorginstellingen. Denk aan het vereenvoudigen van hun activiteiten, het leveren van betere resultaten en het verbeteren van de productiviteit van artsen. Uit het Healthcare ECI-rapport blijkt dat de toepassing van hybride multi-clouds in zorginstellingen met 10 procentpunten is gestegen ten opzichte van vorig jaar: van 6% naar 16%. Terwijl de invoering vorig jaar achterbleef bij andere sectoren, staat de gezondheidszorg nu op gelijke hoogte met alle andere sectoren (15%).

“Organisaties in de gezondheidszorg hebben vaak een achterstand in de adoptie van nieuwe technologie, maar alleen al in het afgelopen jaar hebben we een indrukwekkende toename in modernisering gezien, gedreven door AI en de behoefte aan dataportabiliteit,” aldus Scott Ragsdale, Sr. Director, Sales, U.S. Healthcare bij Nutanix. “80% van de ECI-respondenten in de gezondheidszorg is van plan om te investeren in IT-modernisering. Daarbij is 85% van plan om hun investeringen te verhogen, specifiek voor de ondersteuning van AI. Zorginstellingen richten zich net als andere organisaties nu op het toekomstbestendig maken van de IT-infrastructuur om zich voor te bereiden op de behoeften van morgen, waarbij AI en duurzaamheid een grote rol spelen.”

Bevindingen

Respondenten werden gevraagd naar de huidige uitdagingen, naar hoe ze bedrijfsapplicaties draaien en waar ze deze in de toekomst willen hebben draaien. De belangrijkste bevindingen uit het rapport van dit jaar zijn onder andere:

  • Zorginstellingen versnelden hun gebruik van meerdere IT-bedieningsmodellen. Bijna driekwart (73%) van de ECI-respondenten in zorginstellingen meldde dit jaar meerdere IT-modellen te gebruiken, vergeleken met 53% vorig jaar. Vorig jaar lag de gezondheidszorg zeven procentpunten achter op het gemiddelde in alle sectoren en nu ligt ze er 13 punten boven.
  • Wanneer organisaties in de gezondheidszorg investeren in IT-infrastructuur staan overdraagbaarheid van workloads en AI-ondersteuning bovenaan de agenda. De budgetten voor volgend jaar weerspiegelen deze prioriteiten. ECI-respondenten noemden AI en de flexibiliteit om workloads heen en weer te verplaatsen tussen private en public cloud-infrastructuren met 17% elk als belangrijkste factor voor aankoopbeslissingen, gevolgd door de prestaties van de infrastructuur (14%) en hoe goed deze zich leent voor beheer van data sovereignty en privacy (14%).
  • Beveiliging en compliance zijn de belangrijkste redenen voor bedrijven om hun applicaties naar een andere infrastructuur te verplaatsen. Een grote meerderheid van de respondenten in de gezondheidszorg (98%) en in alle andere sectoren (95%) antwoordde dat ze in de afgelopen 12 maanden één of meer applicaties hebben verplaatst, wat de behoefte aan eenvoudige en flexibele inter-cloud-overdraagbaarheid van workloads en applicaties stimuleert in hun organisaties. Dit wordt volgens de respondenten gevoed door veranderende eisen op het gebied van beveiliging.
  • AI is breed inzetbaar in de gezondheidszorg en ondervraagden beschouwen het als een prioriteit en een uitdaging. De respondenten vinden dat ondersteuning voor AI het belangrijkste aankoopcriterium voor IT-infrastructuur is voor organisaties in de gezondheidszorg. Het implementeren van AI-strategieën komt op de tweede plaats (17%). 84% van de organisaties in de gezondheidszorg zegt dat ze de investeringen in AI-strategie in het komende jaar verhogen, terwijl het overgrote deel van deze groep het laten draaien van AI als een uitdaging (82%) beschouwt.
  • De grootste uitdagingen op IT-afdelingen in zorginstellingen hebben te maken met activiteiten in meerdere omgevingen, beveiliging en duurzaamheid. Het voldoen aan richtlijnen voor gegevensopslag en-gebruik en het koppelen van gegevens in verschillende omgevingen wordt gezien als de grootste uitdaging op het gebied van gegevensbeheer (20%), gevolgd door het bestrijden van ransomware en het waarborgen van gegevensprivacy (17%).

Voor het zesde jaar voerde Vanson Bourne in december 2023 namens Nutanix onderzoek uit onder 1.500 IT-beslissers over de hele wereld. De respondenten waren afkomstig uit verschillende sectoren, bedrijfsgrootten en regio’s, waaronder Noord- en Zuid-Amerika, Europa, het Midden-Oosten en Afrika (EMEA) en de regio Azië-Pacific-Japan (APJ).

Download hier de volledige Healthcare Nutanix Enterprise Cloud Index voor meer informatie of contacteer het team van Nutanix via ask@nutanix.com.

Dutch IT Security Day BW tm 15-10-2024 DIC Awards BW tm 21-10-2024
Vertiv BN 01-07-2024 tm 05-08-2024