Martijn Kregting - 13 april 2023

Musk: Twitter draait ongeveer break-even

Twitter leiden was met regelmaat ook ‘lijden’, zo vertelde Twitter-CEO en multimiljardair Elon Musk tijdens een interview op de BBC. Musk, tevens eigenaar van autofabrikant Tesla en raketfirma SpaceX, sprak over een achtbaanrit sinds de overname van Twitter in oktober 2022. In het interview stipte de BBC-interviewer onder meer de massaontslagen aan sinds de overname, de vermeende sterke groei van desinformatie op het platform en het vaak chaotisch lijkende beleid.

Musk: Twitter draait ongeveer break-even image

Musk bouwde sinds begin 2022 zijn belang uit en deed daarop een overnamebod, waar hij zich later weer uit terug probeerde te trekken. Daarop sleepte Twitter hem voor de rechter. Musk gaf toe dat hij de aankoop ter waarde van 44 miljard dollar alleen doorgezet had omdat een rechter op het punt stond hem hiertoe te dwingen. Toch stelde hij ook dat hij nog altijd achter de aankoop staat.

Rustiger vaarwater

Na een pijnlijke en grillige periode met veel controversiële besluiten zou Twitter inmiddels in rustiger vaarwater verkeren volgens Musk, die aangeeft dat het gebruik van de dienst gestegen is. Ook zou de onderneming, die inmiddels nog zo’n 1500 werknemers telt (tegen 8.000 voorafgaand aan de overname), nu ongeveer break-even draaien. De meeste adverteerders zouden na de chaotisch verlopen eerste zes maanden sinds de overname teruggekeerd zijn.

Toch blijft er bezorgdheid bestaan over de stabiliteit van het platform omdat veel IT’ers en technici ontslagen of zelf vertrokken zijn. Musk erkende dat er wel eens storingen zijn, maar dat die niet ernstig zijn. De site zou over het algemeen goed werken. Volgens Musk klopte het ook dat hij zelf wel eens tweets geschreven heeft die bij nader inzien niet handig waren. "Heb ik mezelf meerdere keren in de voet geschoten met tweets? Ja. Ik denk dat ik na 3 uur 's nachts niet moet tweeten.”

Groei desinformatie

Musk ging ook in op de vermeende groei van desinformatie en haatzaaiende tweets op het platform.  Hij beweerde zelf dat er sinds de overname minder desinformatie op Twitter was en dat zijn inspanningen om bots - geautomatiseerde accounts - te verwijderen nepnieuws zullen verminderen.

Veel externe experts zijn het daar niet mee eens. Diverse studies merken op dat het aantal populaire desinformatie-verspreidende accounts piekte na de overname door Musk.