Redactie - 19 mei 2023

Elon Musk vergelijkt George Soros met een superschurk

Tesla oprichter en Twitter eigenaar Elon Musk zegt dat Joodse liberale filantroop George Soros 'de mensheid haat'. Musk vergelijkt Soros met een Joodse superschurk Magneto - een schurk van Marvel die tegen de mensheid is zo meldden diverse media als The Washington Post. Musk tweette zijn opmerkingen nadat het investeringsfonds van Soros al zijn aandelen in Tesla heeft verkocht.

Elon Musk vergelijkt George Soros met een superschurk image

George Soros, geboren als György Schwartz (Boedapest, 12 augustus 1930), is een Hongaars-Amerikaans zakenman en publicist. Soros is van oorsong een Hongaarse jood die de Holocaust overleef, de massamoord van Nazi's op Europese Joden, is vaak het doelwit van extreemrechtse en populistische groeperingen van antisemitische complottheorieën.

Soros verwierf een enorm vermogen met beursspeculaties, geld dat hij is gaan gebruiken voor het realiseren van zijn filosofische en politieke idealen. Aanvankelijk lag zijn focus op het ondersteunen van democratische ontwikkelingen in Oost-Europa. In mei 2020 was Soros goed voor zo'n 8,3 miljard dollar nadat hij meer dan 32 miljard dollar had gedoneerd aan het Open Society Foundations, waarvan inmiddels al meer dan 15 miljard dollar is uitgegeven. Volgens Forbes maakt dit hem "de meest genereuze gever"

Nu meldt Musk dat Soros de mensheid haat en "het weefsel van de beschaving wil uithollen".

Musk is vaker boos op Soros. Eerder in maart 2023 voerde Musk in gesprek met de extreemrechtse Twitter-gebruiker Catturd, die een grotendeels valse bewering promootte dat Soros 1 miljoen dollar had geschonken aan de officier van justitie van New York. De Fact Checker van The Washington Post schreef daarna dat Musk "inspeelt op stereotypen van rijke Joodse financiers die in het geheim gebeurtenissen controleren".

Magento

Magento is een personage dat voorkomt in Amerikaanse stripboeken uitgegeven door Marvel Comics, gewoonlijk in samenwerking met de X-Men . Gemaakt door schrijver Stan Lee en kunstenaar/co-schrijver Jack Kirby , verscheen het personage voor het eerst in The X-Men #1 ( cover-gedateerd september 1963) als tegenstander van de X-Men. Het personage is een krachtige mutant, een van een fictieve ondersoort van de mensheid geboren met bovenmenselijke vermogens, die het vermogen heeft om magnetische velden te genereren en te beheersen . Magneto beschouwt mutanten als evolutionair superieur aan mensen en verwerpt de mogelijkheid van vreedzaam samenleven tussen mens en mutant; hij had aanvankelijk tot doel de wereld te veroveren om mutanten, naar wie hij verwijst als Homo superieur , in staat te stellen de mens als de dominante soort te vervangen.