Martijn Kregting - 02 mei 2024

Hessel Dikkers, CIO NS: ‘Basis voor elke organisatie is een solide datafundament’

Meer dan honderd CIO’s en andere IT beslissers bezochten op 23 april de Future of Business Technology middag van Dutch IT Media in De Loods in Rijswijk. Het hoofdonderwerp was data en AI, maar er kwamen nog veel meer onderwerpen aan bod. Martijn Kregting, hoofdredacteur van Dutch IT Leaders sprak op dit evenement onder meer met Hessel Dikkers, CIO van de NS en spreker tijdens het evenement. Ook een fysieke organisatie als de NS zet steeds meer AI in: voor sneller onderhoud, efficiëntere logistiek en om intern processen te verbeteren. “Voor elke organisatie geldt: investeer in een solide datafundament. Heb je betrouwbare data en goede governance, dan kun je daar al je nieuwe toepassingen op gaan bouwen.”

Tijdens een gevuld middagprogramma in De Loods in Rijswijk, gaven behalve Dikkers ook ook Jet de Ranitz (bestuursvoorzitter SURF), Lennert L'Amie (CIO Schiphol Group) en Arjen de Graaf (CIO Nederlandsche Bank) een kijkje in de ambities en uitdagingen van hun organisaties – of de ecosystemen die zij faciliteren - in een snel digitaliserende wereld. Daarnaast gingen Lieke Hamers (CFO Dell), Hawre Rahimi (voormalig Tweede-Kamerlid VVD) en L'Amie tijdens de paneldiscussie in op zaken zoals de rol van IT-vendors en de overheid als het gaat om innovatie middels onder meer (gen AI).

De komende week illustreren we met video-interviews de boodschappen die de sprekers en leden van de paneldiscussie op 23 april hebben willen overbrengen, de ambities en ervaringen die zij vanuit hun organisaties gedeeld hebben, met als belangrijkste gemene delers: IT moet het gewoon doen; digitalisering is meer een culturele dan een technologische kwestie; een IT-leverancier die een CIO zegt hoe hij moet innoveren krijgt snel de deur gewezen; de overheid zet stappen op gebieden als AI-regulering maar dient ze in ook in de praktijk te brengen; en een kritische houding betekent niet dat het moeilijk zaken doen is met een organisatie zoals SURF, maar gewoon duidelijkheid schept.

CompTIA Community Benelux BW 7-31 mei BW Dutch IT Partner Day tm 11-06-2024
Datacollectief BN 13-05-2024 tm 03-06-2024