Witold Kepinski - 21 november 2018

Hyperscale aanbieders boeken wederom veel meer omzet

Hyperscale aanbieders boeken wederom veel meer omzet image

Uit nieuwe derde kwartaal gegevens van Synergy Research Group blijkt dat de capex van hyperscale operatoren dit kwartaal opnieuw 26 miljard dollar bereikte, waardoor 2018-nummers op recordniveau bleven. De hyperscale capex voor de eerste drie kwartalen was 53% hoger dan in dezelfde periode in 2017.

Q3 capex zou de hoogste ooit geweest zijn als Google het gebouw in Chelsea Market in Manhattan (New York) in maart niet had gekocht, waardoor de Q1-nummers $ 2,4 miljard waren boost. Terwijl de relatieve ranglijst ongeveer elk kwartaal verschuift, bestond de top vijf van uitgevers voor de laatste tien kwartalen altijd uit Google, Microsoft, Amazon, Apple en Facebook, die samen goed zijn voor 70% van de hyperscale capex.

Capex

Microsoft capex bereikte een recordniveau in Q3, terwijl de capex bij de andere vier leiders marginaal daalde ten opzichte van de hoogste tijden ooit in het vorige kwartaal. Buiten deze groep sprong Alibaba capex in het kwartaal op een voorsprong op andere exploitanten met hyperscale transacties.

Datacenters

Veel van de hyperscale capex gaat naar het bouwen, uitbreiden en uitrusten van enorme datacenters, die nu in aantal zijn gegroeid tot 423. Het onderzoek is gebaseerd op analyse van de voetafdruk van capex en datacenter van 20 van 's werelds grootste cloud- en internetbedrijven, inclusief de grootste operatoren in IaaS, PaaS, SaaS, zoeken, sociale netwerken en e-commerce. Buiten de top vijf omvatten Alibaba, Baidu, IBM, JD.com, NTT en Tencent ook als leidende hyperscale spelers.

Booming Business

"Het zakendoen bij de hyperscale operatoren is booming. Over de laatste vier kwartalen was de omzetgroei op jaarbasis gemiddeld 24% en investeren ze een steeds groeiend percentage van hun inkomsten in capex", aldus John Dinsdale, een hoofdanalist bij Synergy Research Group. "Dat is echt een zegen voor leveranciers van datacentertechnologie en voor colocatie / groothandel datacenterexploitanten, maar het heeft een enorme barrière gecreëerd voor bedrijven die zinvol willen concurreren met die hyperscale bedrijven. Dit is een spel van enorme schaal en slechts enkelen kunnen dat spel spelen."

Door: Witold Kepinski

Hyperscale_Capex_Q318.jpg