Redactie - 16 april 2020

Booking.com vraagt staatssteun in Nederland

Booking.com vraagt staatssteun in Nederland image

Reissite booking.com gaat in Nederland staatsteun vragen. De Nederlandse firma lijdt grote verliezen door de huidige crisis en zegt het geld nodig te hebben om zijn medewerkers te betalen.

Booking.com is een van de grootste reissites ter wereld en een van de grote IT-succesverhalen van Nederland. Het bedrijf heeft 18.000 mensen in dienst, waarvan 5.500 bij onze Noorderburen. De kans is hoe dan ook groot dat er daar een deel van ontslagen worden. "We doen nog maar 15 procent van wat we vorig jaar deden", zegt CEO Glenn Fogel in een videoboodschap aan het personeel die de Nederlandse Volkskrant kon bekijken. Booking doet nu een beroep op de Nederlandse NOW-regeling, waarbij de overheid tot 90 procent van de loonkosten vergoedt. Als dat niet lukt, kan het ook nog in de VS op zoek naar steun. Booking.com werd in 2005 namelijk door het Amerikaanse Priceline overgenomen.

Voor een multinational die al jaren miljarden winst boekt, heeft die Booking Holdings bijzonder veel schulden. Het stond eind vorig jaar 7,6 miljard in het rood, tegenover 6,3 miljard dollar aan contanten. Het spendeerde de voorbije jaren acht miljard aan het inkopen van zijn eigen aandelen, vermoedelijk om de waarde daarvan op te krikken. Begin april moest het bedrijf nog 4 miljard dollar lenen om te blijven draaien.

Als geste heeft Fogel zelf aangegeven dat hij salaris zal inleveren. Hij gaat 20 procent minder aanrekenen. Daarbij moet wel opgemerkt dat het eigenlijke salaris van Fogel een klein deel is van zijn volledige honorarium. In 2018 was zijn vaste loon bijvoorbeeld 750.000 dollar, maar dankzij bonussen en aandelen kon hij dat jaar in totaal 20,5 miljoen binnenhalen. Hoeveel bonussen de man dit jaar zal krijgen, is onduidelijk.

In samenwerking met Datanews

Schneider Electric BN BW start week 27 tm week 29
Comstor BN start 14 feb CIS Services Awareness