Wouter Hoeffnagel - 12 mei 2022

Nederland is koploper in EU met digitale vaardigheden

Nederland is koploper in EU met digitale vaardigheden image

Nederland behoort koplopers in de Europese Unie als het gaat om digitale vaardigheden. Bijna 80 procent van de 16- tot 75-jarige Nederlanders had in 2021 digitale basisvaardigheden of meer dan digitale basisvaardigheden. In de Europese Unie ligt het gemiddelde op 54 procent.

Dit blijkt uit het onderzoek ‘ICT-gebruik van huishoudens en personen’ van het CBS en Eurostat. Digitale vaardigheden zijn in het onderzoek bepaald aan de hand van het aantal activiteiten op de volgende gebieden:

  • informatie en digitale geletterdheid,
  • online communicatie,
  • computers en online diensten,
  • privacybescherming
  • softwaregebruik.

Indien iemand ten minste één activiteit doet op op de gebieden informatie en communicatie en één of twee op de andere gebieden, beschikt deze persoon over meer dan digitale basisvaardigheden.

Samen met Finland koploper

Nederland is samen met Finland koplopers wat betreft digitale vaardigheden. In beide landen beschikt bijna 80 procent van de inwoners hierover. Nederland heeft hiermee het Europese doel voor digitalisering voor 2030 bijna bereikt. 80% van de EU-bevolking moet in dat jaar ten minste digitale basisvaardigheden hebben. Als het gaat om de groep inwoners met meer dan basisvaardigheden is Nederland met 52% koploper. Finland volgt met 48%.

Meer informatie is hier beschikbaar.

Infopulse BW 13-06-2024 tm 20-06-2024
Infopulse BN 13-06-2024 tm 20-06-2024