Martijn Kregting - 02 november 2022

Telecommonitor ACM: beschikbaarheid glasvezel ongelijk verdeeld

De beschikbaarheid van glasvezel is ongelijkmatig verdeeld over Nederland. Dat blijkt uit de elk kwartaal gepubliceerde Telecommonitor van toezichthouder ACM. Aan het rapport is een interactieve glasvezelkaart toegevoegd om inzicht te geven in de beschikbaarheid van glasvezel. Daaruit blijkt onder meer dat zowel in dunbevolkte gebieden - zoals Zeeland, noordoost-Groningen en het zuiden van Limburg - als in de dochtbevolkte Randstad nog veel postcodegebieden niet over een glasvezelnetwerk beschikken.

“De glasvezelkaart laat per postcodegebied zien waar glasvezel ligt", licht ACM-bestuurslid Manon Leijten toe. "Zo kan iedereen goed volgen hoe het uitrollen van glasvezel over het land verloopt. Dat proces gaat gestaag door, en het aantal actieve aansluitingen blijft ook groeien. Dat is een welkome ontwikkeling gezien het almaar groeiende dataverbruik.”

Omdat het aanleggen van een glasvezelnetwerk hoge investeringen vergt, zijn dunbevolkte gebieden vaak minder interessant voor netwerkbedrijven. In dichtbevolkte gebieden liggen vaak juist al meerdere netwerken (koper, kabel) die met upgrades (zoals naar Docsis 3.0 en 3.1 voor kabel) vaak al hoge snelheden en veel capaciteit bieden. Omdat de vraag naar hogere datasnelheden en meer capaciteit blijft toenemen, zal de Randstad de komende jaren interessanter worden, gezien de hoge dichtheid van zowel consumenten als bedrijven. De ervaring leert ook dat de eerste aanbieder de beste concurrentiepositie heeft, aldus de ACM.

Groei aantal glasvezelaansluitingen

Nederland telde in het tweede kwartaal 5 miljoen glasvezelaansluitingen: 300 duizend meer dan in het eerste kwartaal van dit jaar. KPN was goed voor 65 en 70 procent van de nieuwe aansluitingen, Delta Fiber voor 15 tot 20 procent. Het marktaandeel van Open Dutch Fiber - dat in het tweede kwartaal glasvezelaanbieder E-Fiber overnam - is gestegen naar 5-10 procent. Het komt slechts incidenteel voor dat op een adres twee glasvezelaansluitingen gerealiseerd worden. In de regel wordt elk gebied door slechts één partij verglaasd.

In het tweede kwartaal waren er bijna 2,3 miljoen glasvezelaansluitingen in gebruik (via een abonnement): een groei van 79.000. Daarnaast waren er nog 5,8 miljoen aansluitingen op koper, waarvan er ruim 2,3 miljoen in gebruik zijn (een daling van 90.000). Van de bijna 8 miljoen kabelaansluitingen waren er 3,9 miljoen in gebruik: 20 duizend minder dan een kwartaal eerder.

Mobiel en vast dataverbruik

Het mobiele dataverbruik bedroeg in het tweede kwartaal 403 miljoen gigabyte, ofwel 15 procent meer dan het kwartaal ervoor. Dat komt deels doordat er meer IoT-devices komen, zoals slimme rookmelders, alarmsystemen en slimme energiemeters. Het gebruik van simkaarten voor zulke toepassingen steeg met 570.000 tot meer dan 14 miljoen. Het mobiele dataverbruik stijgt ook door de verschuiving naar spraak- en tekstapps die met internetdata werken. Steeds meer mensen bellen of sms'en niet meer en kiezen voor een mobiel abonnement met alleen internet (data only): daarvan waren er 895.000 in Q2, 20.000 meer dan in het eerste kwartaal.

Die verschuiving blijkt ook uit het gebruik van mobiele telefoondiensten: het aantal mobiele belminuten is in het tweede kwartaal 9 procent gedaald naar 10,4 miljard; het aantal sms-berichten 5 procent naar 577 miljoen. het aantal mobiele abonnementen bedroeg in het tweede kwartaal 21,3 miljoen.

De verschuiving naar data is eveneens terug te zien op vaste netwerken, stelt de Telecommonitor. Er waren in het tweede kwartaal 4,9 miljoen abonnementen voor vaste telefonie: 84.000 minder dan in het eerste kwartaal. Het aantal belminuten via een vaste lijn daalde 11 procent tot 1,5 miljard.

Via kabelnetwerken worden de meeste televisieaansluitingen afgenomen: bijna 4 miljoen, ongeveer gelijk aan het voorgaande kwartaal. Het aantal televisieaansluitingen op glasvezel is met 45.000 gestegen naar 1,7 miljoen, terwijl het op koper is gedaald met 77.000 tot 1,4 miljoen.

Schneider Electric BN BW start week 27 tm week 29
Comstor BN start 14 feb CIS Services Awareness