Wouter Hoeffnagel - 11 februari 2023

CNV: Twintig procent van de werkgevers monitort werknemers

Bijna een op de vijf werkgevers monitort met behulp van software of werknemers daadwerkelijk aan het werk zijn. In 16% van de gevallen weet een werkgever via een GPS-systeem waar medewerkers zich bevinden.

Dit meldt vakbond CNV op basis van een onderzoek onder 2.600 werkenden. Bijna een kwart van de ondervraagden stelt dat de monitoring van zijn of haar werkzaamheden de afgelopen jaren is toegenomen. Vier op de tien is van mening dat de werkgever meer over hen weet dan vijf jaar geleden.

'Controledrift neemt snel toe'

"De controledrift van werkgevers neemt in snel tempo toe. Werkgevers maken gretig gebruik van digitale middelen om werknemers te controleren. Privacy staat steeds meer bij het grofvuil. Juridisch gezien mag monitoring alleen in uitzonderlijke gevallen, bijvoorbeeld als er een ernstig vermoeden van misbruik is. Maar gezien de hoeveelheid mensen die door hun werkgever worden gecontroleerd, lijken werkgevers massaal de wet te overtreden", meldt Piet Fortuin, CNV-voorzitter.

Fortuin spreekt van een 'zeer onwenselijke ontwikkeling'. "Werkgevers moeten sturen op vertrouwen, controle is schadelijk voor de onderlinge verhoudingen, de productiviteit en de werksfeer. Funest in een tijd waarin het psychisch verzuim zeer hoog is. Werkgevers moeten zich bovenal houden aan de wet en hun personeel niet steeds meer lukraak illegaal monitoren", aldus Fortuin.

Kwart vreest dat informatie tegen hen gebruikt wordt

Een op de tien werknemers melden door de werkgever geconfronteerd te worden met informatie die via digitale monitoring over hen verkregen is. Een kwart vreest dat de werkgever digitaal verkregen informatie tegen hen gebruikt. Vier op de tien noemt het een probleem dat zijn of haar werkgever steeds meer mogelijkheden heeft om te controleren. 71% wil iet dat hun werkgever alles over hen weet.

Fortuin: "Werkgevers gebruiken deze informatie dus daadwerkelijk tegen hun werknemers. En een deel is bang dat de informatie tegen hen wordt gebruikt. We creëren hiermee een werksfeer van wantrouwen en onveiligheid. Dit tij moet snel keren. Het is mooi dat werknemers steeds meer hybride kunnen werken, maar als daar meer digitale monitoring en controle voor in de plaats komt, is dat geen winst maar vooral een grote achteruitgang in de vrijheid van werknemers."

De resultaten van het onderzoek zijn hier beschikbaar.

DIC en DIL Banner vierkant algemene sales brochure Cloudian BW - week 11/12-2023
ALSO CTV BW en BN 23-05-2023 t/m 30-05-2023