Wouter Hoeffnagel - 01 mei 2023

Italianen kunnen weer aan de slag met ChatGPT

ChatGPT is weer beschikbaar in Italië. De dienst werd eerder door maker OpenAI in Italië geblokkeerd nadat de Italiaanse privacytoezichthouder met een miljoenenboete dreigde.

Italianen kunnen weer aan de slag met ChatGPT image

De Italiaanse privacywaakhond GPDP uitte eerder kritiek op ChatGPT en OpenAI. Zo zou OpenAI onvoldoende duidelijk maken welke persoonlijke gegevens van gebruikers het verzamelt en wat het met deze data doet. Ook zijn er geen maatregelen om de leeftijd van minderjarige te controleren. ChatGPT mag volgens de Italiaanse wet echter alleen beschikbaar zijn voor gebruikers van dertien jaar en ouder.

Maatregelen

Nu zijn maatregelen genomen om de problemen weg te nemen, meldt onder meer Associated Press. Zo is er een systeem opgetuigd voor het controleren van de leeftijd van gebruikers. Europese gebruikers kunnen daarnaast voortaan het gebruik van hun persoonlijke gegevens voor het trainen van AI uitschakelen via een opt-out.

De Italiaanse GPDP meldt dat het onderzoek dat is ingesteld naar ChatGPT nog steeds gaande is. Het is dan ook nog niet duidelijk of de maatregelen de zorgen van de toezichthouder voldoende wegnemen.