Witold Kepinski - 19 mei 2023

Apple investeert 20 miljard euro in Europese leveranciers

Apple aangekondigd dat zijn uitgaven aan Europese leveranciers sinds 2018 met meer dan 50 procent zijn gestegen, tot een totaal van 85 miljard euro in de afgelopen vijf jaar en meer dan 20 miljard euro alleen al in 2022.

Apple investeert 20 miljard euro in Europese leveranciers image

De investeringen bereiken meer dan 4.000 Europese leveranciers en ondersteunen baanbrekende innovaties die terug te vinden zijn in elk product dat Apple maakt, van sensoren in Apple Watch tot lasers in iPhone en microcontrollers in Mac. Deze investeringen dragen ook bij aan de groene transitie van de Europese industrie, aangezien Apple zich ertoe verbindt om tegen het einde van dit decennium koolstofneutraliteit in zijn hele toeleveringsketen te bereiken zo beweert Apple. 

Door deze investeringen en de iOS-app-economie ondersteunt Apple nu meer dan 2,6 miljoen Europese banen. "Europa's innovatiegeest en ongelooflijk talent brachten Apple hier meer dan 40 jaar geleden, en de bijdrage van de regio aan onze producten is nog nooit zo groot geweest", aldus Cathy Kearney, Vice President of Operations van Apple. "Onze diepgaande partnerschappen met Europese leveranciers hebben geholpen bij het creëren van baanbrekende technologieën, en we zijn er trots op nauw samen te werken met leveranciers in heel Europa bij het voortzetten van onze missie om onze hele wereldwijde toeleveringsketen koolstofvrij te maken."

Apple-leveranciers in Europa variëren van grote multinationals tot kleine familiebedrijven. Sommigen werken al meer dan 30 jaar samen met Apple, en elk jaar komen er nieuwe bedrijven – allemaal innovatieleiders in hun respectieve vakgebieden – bij de toeleveringsketen.

TRUMPF, een technologiebedrijf in familiebezit met hoofdkantoor in Ditzingen, Duitsland, is een wereldleider op het gebied van industriële lasers, machines en technologie. De hightech componenten van het bedrijf zijn gebruikt voor een aantal Apple-producten, waaronder een kleine laser om een ​​nabijheidssensor voor de iPhone mogelijk te maken die het scherm uitschakelt wanneer het een object in de buurt detecteert, bijvoorbeeld wanneer een gebruiker de iPhone omhoog houdt naar hun oor - bespaart energie en voorkomt onbedoelde aanrakingen. Tot op heden heeft TRUMPF meer dan 1 miljard van deze kleine lasers geproduceerd en geleverd aan Apple. De technische teams van Apple en TRUMPF blijven samenwerken om de nieuwste lasertechnologieën te ontwikkelen om de ervaring van Apple's klanten te verbeteren.

STMicroelectronics, een wereldwijd halfgeleiderbedrijf met sterke wortels in Frankrijk en Italië, ontwikkelt en produceert chips die bijdragen aan de toonaangevende prestaties en ongelooflijke efficiëntie van Apple-apparaten. Het bedrijf werkt al jaren samen met Apple-teams aan sensoren, energiebeheer en draadloze geïntegreerde schakelingen voor iPhone en andere Apple-producten. STMicroelectronics heeft meer dan 27.000 werknemers in dienst in zijn Europese vestigingen en investeert in 2023 meer dan € 3,5 miljard om zijn productiecapaciteit wereldwijd te vergroten, onder meer in Frankrijk en Italië, waar het ook componenten voor Apple-apparaten produceert. Deze nieuwe uitbreiding van de productiecapaciteit ondersteunt de toekomstige behoeften van Apple aan microcontrollers en aan draadloze, analoge en mixed-signal geïntegreerde schakelingen.

Apple werkt samen met zijn leveranciers om innovaties te stimuleren die de planeet beschermen en klimaatactie stimuleren. In Europa maken velen van hen nu deel uit van het Supplier Clean Energy Program en werken ze samen met Apple om koolstofneutraliteit te bereiken voor hun Apple-gerelateerde bedrijfsactiviteiten.Apple is sinds 2020 CO2-neutraal voor zijn wereldwijde bedrijfsactiviteiten en richt zich op zijn ambitieuze doel om tegen 2030 CO2-neutraal te zijn in de hele wereldwijde toeleveringsketen en de levenscyclus van elk product.

DSM

De Oostenrijkse chipfabrikant ams is een van de nieuwste Europese bedrijven die zich heeft aangesloten bij Apple's Supplier Clean Energy Program. 

Bedrijven als DSM Engineering Materials in Nederland, Infineon in Duitsland en Oostenrijk en Solvay in België ondersteunen een reeks oplossingen voor hernieuwbare energie, zoals windprojecten en on-site zonne-energie en innovatieve structuren zoals virtuele stroomafnameovereenkomsten. Van de Europese productiepartners die zich inzetten voor schone energie, realiseren er acht al 100 procent hernieuwbare elektriciteit voor hun Apple-productie, waaronder Viscom AG en Victrex. Robert Bosch GmbH, dat zich onlangs heeft aangesloten bij Apple's Supplier Clean Energy Program, en VARTA Microbattery GmbH realiseren 100 procent hernieuwbare elektriciteit via groene stroomvoorziening.