Witold Kepinski - 21 december 2023

Qlik neemt Mozaic over

Qlik, speler op het gebied van data-integratie en -analyse, heeft de overname aangekondigd van Mozaic Data (Mozaic), een innovatieve AI-gestuurde datamanagementtechnologie. Deze tijdige acquisitie markeert een vooruitgang in het vereenvoudigen van de dataverwerking voor bedrijven, waarbij de nadruk ligt op een dataproductgerichte aanpak voor betere datakwaliteit en governance.

Qlik neemt Mozaic over image

De integratie van Mozaic in het portfolio van Qlik zorgt voor een transformatieve benadering van het beheer van data als product. "Organisaties proberen steeds vaker domeingerichte dataproducten te creëren die de data-integratie en -kwaliteit overstijgen. Er zijn hogere verwachtingen binnen de sector", legt Stewart Bond, Vice President, Data Intelligence and Integration Software bij IDC, uit. "De focus van Qlik's datakwaliteit- en governance-aanbod om het concept van dataproducten te belichamen benadrukt een volwassenheid die resoneert met de hedendaagse klantbehoeften."

Sharad Kumar, oprichter van Mozaic, treedt toe tot Qlik als regionaal hoofd Data-integratie en kwaliteit. Zijn expertise zal de innovatieve mogelijkheden van Qlik verder versterken, met als doel een Data Product Catalog-oplossing van de volgende generatie te ontwikkelen waarmee klanten snel en effectief meer waarde uit hun data kunnen halen.

Drew Clarke, General Manager Data Business Unit bij Qlik, benadrukte: “De overname van de expertise van Mozaic en Sharad is een cruciale stap in het hervormen van het datalandschap en vormt een belangrijke bijdrage aan ons voortdurende werk voor 2024. Klanten erkennen het belang van het behandelen data als product: een strategie die aansluit bij de behoefte aan een SaaS-gebaseerde dataproductcatalogus, die een efficiëntere en gebruiksvriendelijkere ervaring biedt in het beheer van de datalevenscyclus, en tegelijkertijd een solide basis versterkt voor AI-gedreven databeheer."

Mozaic's innovatieve Data Product Experience-aanpak is ontworpen volgens de principes van gedecentraliseerde architectuur. Met Mozaic konden organisaties domeingerichte dataproducten in de cloud bouwen, beveiligen, beheren, implementeren en beheren. Deze dataproducten kunnen worden ontdekt via een marktplaats voor dataproducten en zijn toegankelijk via een breed spectrum aan consumptiepatronen, waardoor uiteenlopende zakelijke gebruiksscenario's mogelijk worden gemaakt.

Deze overname zal de implementatie en het gebruik van data binnen ondernemingen versnellen, vooral op cloudplatforms zoals Amazon Redshift, Databricks, Google BigQuery, Microsoft Fabric en Snowflake. De Harvard Business Review merkt op dat het behandelen van data als een product de implementatie van nieuwe gebruiksscenario’s met 90% kan versnellen en de totale eigendomskosten met 30% kan verlagen.

Sharad Kumar merkt op: "Deelnemen aan Qlik is een belangrijke mijlpaal voor Mozaic Data. We delen een visie om het dataverbruik te verbeteren door de waarde uit data-investeringen te maximaliseren. Dit is een kans om de efficiëntie en innovatie in databeheer, aangedreven door AI, te bevorderen en naadloos te integreren met Qlik's komende projecten."

Met deze overname versterkt Qlik zijn toewijding aan het leveren van end-to-end dataoplossingen, waarbij de technologie van Mozaic naadloos wordt geïntegreerd om de algehele dataconsumptie-ervaring voor bedrijven te verbeteren.