Witold Kepinski - 24 januari 2024

SURF en NextSilicon werken aan energiezuinige onderzoeksworkflows

SURF heeft de krachten gebundeld met tech-startup NextSilicon om een technologiebeoordeling uit te voeren van het softwaregedefinieerde hardwareplatform Maverick. "Ons doel is om het versnellen van onderzoeksworkflows te onderzoeken en tegelijkertijd de energie-efficiëntie te verbeteren", aldus SURF.

SURF en NextSilicon werken aan energiezuinige onderzoeksworkflows image

SURF meldt: 'NextSilicon Ltd. is een deep-tech startup die zich richt op het bevorderen van een computerplatform van de volgende generatie voor de high-performance computing (HPC)-markt. De organisatie is een voorloper bij de ontwikkeling van intelligente software-algoritmen. De oplossing van NextSilicon is ontworpen om net zo flexibel te zijn als een CPU en out-of-the-box prestaties te leveren, waardoor wetenschappers zich kunnen concentreren op hun onderzoek, zonder de noodzaak van complexe softwareportering.

“De technologie van NextSilicon presteert beter dan CPU's en GPU's en bespaart tegelijkertijd zowel energie- als operationele kosten, waardoor impactvolle en duurzame computing-oplossingen mogelijk worden” aldus NextSilicon.

Mogelijkheden voor Nederlandse onderzoekers

Met het Experimental Technologies Platform richt SURF zich op het identificeren en evalueren van opkomende technologieën om de haalbaarheid ervan voor de Nederlandse onderzoeksgemeenschap te beoordelen. In dit kader heeft SURF samen met NextSilicon een technology assessment uitgevoerd en de mogelijkheden onderzocht van hun accelerator, de Maverick.

“Het verkennen van een apparaat dat zijn architectuur op intelligente wijze aanpast om aan algoritmische vereisten te voldoen, is spannend. Deze technologie zal het energieverbruik verminderen en tegelijkertijd de doorvoer maximaliseren, en dat allemaal zonder dat er code-aanpassingen nodig zijn”, zegt Xavier Álvarez-Farré van SURF.

Door het partnerschip wordt de technologie van NextSilicon geïntegreerd in het Experimental Technologies Platform van SURF. Het doel is om de ontwikkeling van Maverick te ondersteunen en tegelijkertijd kennis en expertise in het systeem op te bouwen. We streven ernaar de komende jaren tegemoet te komen aan de veranderende behoeften van onze onderzoeksgemeenschappen, waardoor Nederlandse onderzoeksgroepen hun use cases en applicaties naadloos kunnen inzetten op NextSilicon-platforms.

Zscaler BW 04-06 tm 18-06-2024 Darktrace BW 28-05 tm 18-06-2024
Infopulse BN 13-06-2024 tm 20-06-2024 V2