Witold Kepinski - 04 maart 2024

Roemenië wijst verzoek Huawei af voor 5G-netwerk

Roemenië heeft officieel een verzoek van de Chinese telecommunicatiegroep Huawei afgewezen om apparatuur te leveren voor het 5G-netwerk in het land.

Roemenië wijst verzoek Huawei af voor 5G-netwerk image

De Roemeense regering baseert haar beslissing op wet 163/2021, die maatregelen vaststelt met betrekking tot informatie- en communicatie-infrastructuren van nationaal belang en de voorwaarden voor de implementatie van 5G-netwerken. Deze wet bepaalt dat communicatieaanbieders in 5G-netwerken alleen technologieën, apparatuur en software mogen gebruiken van fabrikanten die vooraf zijn geautoriseerd door de premier, op basis van de goedkeuring van de Nationale Defensieraad (CSAT).

Het besluit is ook gebaseerd op risicobeoordelingen door bevoegde instanties, met het oog op de nationale veiligheid en defensie. Daarbij zijn ook de verplichtingen in acht genomen die Roemenië is aangegaan in het kader van internationale organisaties, de Europese Unie en bilaterale strategische partnerschappen.

De beslissing van Roemenië om Huawei te weren uit het 5G-netwerk past in een bredere trend van westerse landen die de Chinese telecommunicatieapparatuur om veiligheidsredenen weren. De Amerikaanse regering heeft Huawei al geruime tijd op een zwarte lijst geplaatst vanwege vermeende banden met de Chinese overheid.

Lees ook de analyse van Strand Consulting: Huawei banned in Romania: Here are 15 facts Huawei doesn’t want you to know.