Redactie - 07 maart 2024

Democraten onderzoeken SpaceX van Elon Musk rond mogelijk Starlink gebruik door Rusland

Amerikaanse Democraten in het Huis van Afgevaardigden onderzoeken SpaceX van Elon Musk vanwege vermeend Russisch gebruik van de Starlink satelliet internetdienst in de oorlog tegen Oekraïne.

Democraten onderzoeken SpaceX van Elon Musk rond mogelijk Starlink gebruik door Rusland image

In een brief aan SpaceX president en chief operating officer (coo) Gwynne Shotwel uiten de Democratische vertegenwoordigers Jamie Raskin (Maryland) en Robert Garcia (Californië) hun bezorgdheid over bewijzen die Oekraïense functionarissen in februari hebben gepresenteerd, zo meldt The Washington Post. Deze bewijzen suggereren dat Russische troepen Starlink-terminals gebruiken voor satelliet internet in bezette gebieden. Deze beelden zijn ook op X te zien.

Raskin en Garcia waarschuwen dat Russische aanschaf, gebruik van of interferentie met Starlink-terminals Ruslands brutale en onwettige invasie van Oekraïne kan bevorderen. Ze eisen dat SpaceX alle klachten over onbevoegde toegang van Russen tot de satellieten rapporteert.

SpaceX heeft nog niet gereageerd op de brief. Eerder ontkende Elon Musk (foto) dat het bedrijf Starlink-terminals rechtstreeks aan Rusland heeft verkocht.

Starlink sloot in 2023 een contract om enkele honderden terminals in Oekraïne te leveren. Deze terminals bieden een cruciale hogesnelheidsinternetverbinding voor de Oekraïense communicatie op het slagveld.

Het onderzoek van de Amerikaanse wetgevers komt op een moment dat Oekraïne zich voorbereidt op nieuwe tegenoffensieven. Het land heeft dringend behoefte aan meer wapens en financiering, maar een groot en breed Amerikaans hulppakket wordt door Republikeinen al lange tijd in het Congres geblokkeerd.

Elon Musk en Rusland

Elon Musk, de oprichter van Tesla en SpaceX, heeft Oekraïne gesteund sinds Rusland zijn invasie begon. Maar de afgelopen jaren heeft hij ook een aantal controversiële uitspraken gedaan die tot speculaties hebben geleid over zijn sympathie voor Rusland, wat hij zelf ontkent

Op 23 februari 2024 postte Musk een afbeelding op X van Josef Stalin, de voormalige dictator van de Sovjet-Unie, die miljoenen eigen burgers liet vermoorden.

Musk heeft ook kritiek geuit op de NAVO, de militaire alliantie waartoe de meeste West-Europese landen behoren. 

Er zijn verschillende mogelijke motieven voor Musk's sympathie voor Rusland, zoals zakelijke belangen: Rusland is een belangrijke markt voor Tesla (Tesla kocht aluminium bij Rusal, de Russische metaalgigant opgericht door de gesanctioneerde oligarch Oleg Deripaska) en SpaceX, dat Russen en Amerikanen stuurt naar het International Space Station (ISS).

Musk is een criticus van de huidige Amerikaanse regering, president Biden en de 'mainstream media'.

BW Dutch IT Partner Day tm 11-06-2024 Datacollectief BW 13-05-2024 tm 03-06-2024
Dutch IT Partner Day 11 juni2024