Witold Kepinski - 22 maart 2024

Microsoft onder vuur vanwege censuur van Bing in China

Microsoft staat in de VS bloot aan kritiek van zowel Republikeinen als Democraten vanwege vermeende censuur van Bing in China. De zoekmachine zou resultaten filteren op gevoelige onderwerpen, zoals mensenrechten, democratie en klimaatverandering.

Microsoft onder vuur vanwege censuur van Bing in China image

Senator Marco Rubio veroordeelt Microsoft's acties en stelt dat geen enkel bedrijf zaken zou moeten doen met een "genocide plegende, autoritaire regering" zo meldt The Register. Eerder riep Senator Mark Warner Microsoft al op om zich terug te trekken uit China.

Microsoft zelf verdedigt zich door te stellen dat Bing de minst gecensureerde zoekmachine in China is en een belangrijke bron van informatie vormt. Het bedrijf zegt enkel resultaten te verwijderen op basis van wettelijke vereisten en probeert soms tegen die vereisten in te gaan. Volgens Microsoft is het alternatief, zich terugtrekken uit China, slechter voor Chinese gebruikers.

China staat erom bekend informatie te censureren via de Great Firewall. Dit is niet de eerste keer dat Microsoft hierbij betrokken is. In 2022 werd al gerapporteerd dat Bing zoektermen censureerde, ook buiten China.

Lees meer in The Register.

Dutch IT Security Day BW tm 15-10-2024 DIC Awards BW tm 21-10-2024
Dutch IT Security Day BN tm 15-10-2024