Witold Kepinski - 08 juni 2024

Gartner: Meerderheid CEO's ziet duurzaamheid als een groeimogelijkheid

Negenenzestig procent van de CEO's beschouwt duurzaamheid als een toonaangevende kans voor bedrijfsgroei in 2024, volgens een recent onderzoek onder CEO's en senior executives door Gartner.

Gartner: Meerderheid CEO's ziet duurzaamheid als een groeimogelijkheid image

“Terwijl CEO’s hun langetermijnstrategieën opnieuw instellen, blijft ecologische duurzaamheid een van de leidende factoren die de concurrentie zullen bepalen”, zegt Kristin Moyer, Distinguished VP Analyst bij Gartner. “Ondanks veel greenwashing door het bedrijfsleven hadden de recente economische omstandigheden kunnen leiden tot een terugkeer naar cynisme op het gebied van milieu, maatschappij en bestuur (ESG) en een heroriëntatie op winst ten koste van alles. Het algemene engagement van CEO’s lijkt echter onwrikbaar.”

De Gartner CEO en Senior Business Executive Survey 2024 werd van juli tot december 2023 uitgevoerd onder ruim 400 CEO’s en andere senior business executives in Noord-Amerika, Europa, Azië/Pacific, Latijns-Amerika, het Midden-Oosten en Zuid-Afrika, in verschillende sectoren, omzet en bedrijfsgroottes.

Duurzaamheid blijft consequent een top 10 bedrijfsprioriteit en overtreft dit jaar zelfs de productiviteit en efficiëntie”, aldus Moyer. “Leiders en investeerders weten dat arrogant bedrijfsgedrag op de middellange tot lange termijn een risico voor de bedrijfsresultaten is, waarbij een hoge prijs moet worden betaald als milieufactoren als externe factoren worden genegeerd. Slimme CEO’s realiseren zich echter dat grote uitdagingen op het gebied van duurzaamheid nieuwe gebieden van zakelijke kansen creëren.”

Duurzame bedrijfsgroei realiseren

Volgens het jaarlijkse onderzoek van Gartner zijn de belangrijkste manieren waarop CEO's duurzaamheid gebruiken om bedrijfsgroei te stimuleren het gebruik van duurzame producten en diensten (33%); duurzaam ondernemen (18%); betrokkenheid van belanghebbenden (18%); en het koolstofvrij maken (18%). Digitale investeringen en innovatie staan ​​met 8% op de negende plaats (zie figuur 1).

Figuur 1: Milieuduurzaamheid om bedrijfsgroei te stimuleren
[Afbeelding Alt-tekst voor SEO]

Bron: Gartner (juni 2024)

“Digitale technologie kan de voortgang in de richting van duurzaamheidsdoelstellingen versnellen en verder gaan dan compliance om bedrijven te helpen doelstellingen te bereiken, nieuwe bedrijfsmodellen mogelijk te maken en inkomstenstromen te ontketenen”, aldus Moyer.

Volgens Gartner speelt digitale technologie een belangrijke rol bij het aansturen van zowel financiële als duurzaamheidsresultaten. Het Internet of Things (IoT), data en analyses kunnen bijvoorbeeld windturbines optimaliseren, waardoor de kosten en de uitstoot van broeikasgassen worden verminderd. AI en IoT kunnen de kosten van voedselverlies en verspilling terugdringen; overwegende dat een marktplaats met een circulaire economie nieuwe inkomsten kan genereren en verspilling kan verminderen.

Agenda voor klimaatverandering

Uit het onderzoek van Gartner blijkt dat 54% van de CEO's zegt dat hun bedrijven, op zijn minst gematigd, worden beïnvloed door veranderende weerpatronen. Ruim de helft (51%) erkent dat veranderende weerpatronen ervoor zorgen dat ze veranderingen in de manier waarop ze werken plannen, of dat ze dat al hebben gedaan.

“CEO’s zien dat de klimaatverandering verschuivingen in het weerpatroon veroorzaakt die nu al een directe impact hebben op hun bedrijfsactiviteiten”, zegt Moyer. “Deze activiteiten moeten worden aangepast, waarbij technologie een cruciale rol speelt bij het aansturen van deze veranderingen, vooral in de dynamiek van toeleveringsketens.”

Grootste impact op operationele dynamiek

De grootste impact van veranderende weerpatronen voorzien CEO's in de operationele dynamiek (30%), met name veranderingen in de logistiek, zoals opslag, timing en route van leveringen. Verhuizingen (inclusief nearshoring) komen op de tweede plaats (14%), gevolgd door automatisering, technologie en data (13%).

Klanten van Gartner kunnen meer lezen in het rapport ‘2024 CEO Survey – The Year of Strategy Relaunches’. Aanvullende leiderschapstrends worden gepresenteerd tijdens het Gartner IT Symposium/Xpo, 's werelds belangrijkste conferenties voor CIO's en andere IT-managers. Gartner-analisten en deelnemers zullen de technologie, inzichten en trends onderzoeken die de toekomst van IT en het bedrijfsleven vormgeven, inclusief hoe de mogelijkheid van generatieve AI, bedrijfstransformatie, cyberbeveiliging, klantervaring, data-analyse, leidinggevend leiderschap en meer kan worden ontketend.

Dutch IT Golf Cup BW tm 16-09-2024 Dutch IT Security Day BW tm 15-10-2024
DIC Awards BN tm 21-10-2024