Martijn Kregting - 07 mei 2024

Lieke Hamers, CTO Dell Technologies: ‘Nú tijd voor implementatie en opschalen gen AI’

Meer dan honderd CIO’s en andere IT beslissers bezochten op 23 april de Future of Business Technology middag van Dutch IT Media in De Loods in Rijswijk. Het hoofdonderwerp was data en AI, maar er kwamen nog veel meer onderwerpen aan bod. Witold Kepinski, hoofdredacteur van Dutch IT Channel, sprak op dit evenement onder meer met Lieke Hamers, field CTO van Dell Technologies en paneldiscussielid tijdens het evenement.

Er is de afgelopen jaren veel geëxperimenteerd met gen AI-toepassingen, ziet Hamers vanuit haar rol bij Dell Technologies. In 2022-2023 explodeerde de groei ervan toen consumenten er op grote schaal mee aan de slag gingen. Nu zie je echt dat pilot-toepassingen steeds meer in productie worden genomen. "We zijn echt aan het nadenken over implementeren en schalen. Wel zie je tegelijkertijd vraagstukken zoals ethiek opkomen. AI wordt daarmee een veel groter gespreksonderwerp, ook bij onze klanten. Een echt belangrijke vraag wordt hier steeds meer: hoe kun je AI trainen met eigen data en er zo meer toegevoegde waarde uit halen? Want investeren in gen AI is kostbaar, je moet goed kijken naar welke use cases je het eerst gaat oppakken."

Tijdens een gevuld middagprogramma in De Loods in Rijswijk, gaven Arjen de Graaf (CIO DNB), Jet de Ranitz (bestuursvoorzitter SURF), Hessel Dikkers (CIO NS) en Lennert L’Amie (CIO Schiphol Group) een kijkje in de ambities en uitdagingen van hun organisaties – of de ecosystemen die zij faciliteren - in een snel digitaliserende wereld. Daarnaast gingen Hamers, voormalig Tweede-Kamerlid Hawre Rahimi en Lennert L'Amie tijdens de paneldiscussie in op zaken zoals de rol van IT-vendors en de overheid als het gaat om innovatie middels onder meer (gen AI).

IT moet het doen

De afgelopen week illustreerden we met een reeks video-interviews de boodschappen die de sprekers en leden van de paneldiscussie op 23 april wilden overbrengen, de ambities en ervaringen die zij vanuit hun organisaties gedeeld hebben, met als belangrijkste gemene delers: IT moet het gewoon doen; digitalisering is meer een culturele dan een technologische kwestie; een IT-leverancier die een CIO zegt hoe hij moet innoveren krijgt snel de deur gewezen; de overheid zet stappen op gebieden als AI-regulering maar dient ze in ook in de praktijk te brengen; en een kritische houding betekent niet dat het moeilijk zaken doen is met een organisatie zoals SURF, maar gewoon duidelijkheid schept.

Dutch IT Security Day BW tm 15-10-2024 Dutch IT Golf Cup BW tm 16-09-2024
Dutch IT Security Day BN tm 15-10-2024