Anne van den Berg - 10 oktober 2023

AI, Zero Trust, Multicloud, duurzaamheid: Dell neemt stappen op alle vlakken

Dell Technologies zet grote stappen op vier belangrijke vlakken, waarbij alle ontwikkelingen bijdragen aan het beantwoorden van één essentiële vraag: hoe haal ik het maximale uit mijn IT zodat ik innovatie kan versnellen? Eén van de vlakken waarop Dell Technologies zich heeft ontwikkeld, is de multicloud.

AI, Zero Trust, Multicloud, duurzaamheid: Dell neemt stappen op alle vlakken image

Isabel Moll, General Manager van Dell Technologies Nederland vertelt: ““Organisaties in Nederland hebben het cloud-operating-model omarmd. Dit heeft geleid tot de snelle uitbreiding van de public cloud in bijna negen op de tien IT-omgevingen, inclusief een mix van zowel public als private clouds. Het is duidelijk dat we in een multicloud-wereld leven.”

Het afbreken van silo’s

Echter zien veel leiders zich geconfronteerd met meer complexiteit, omdat elke cloudomgeving in feite een silo is. Dit heeft het voor bedrijven en organisaties moeilijk gemaakt om verspreide data te beheren en de werkelijke waarde van hun IT-investeringen te benutten.

“Multicloud by design is onze visie om klanten te helpen het ware potentieel van multicloud te ontsluiten en tegelijkertijd de flexibiliteit en controle van IT te vergroten. Ze krijgen daarmee het vermogen om applicaties tussen clouds te verplaatsen en gegevens naadloos met elkaar te verbinden, zodat ze het maximale uit hun IT-infrastructuur kunnen halen.”

Door deze visie tot leven te brengen, probeert Dell Technologies klanten volledige vrijheid te bieden bij het ontwerpen van hun multicloud-ecosysteem. “Ze willen graag alles vanuit één console beheren en deze indien mogelijk as-a-service afnemen. Dell kan hen nu optimaal ondersteunen met een modern portfolio en bijbehorende services”, vervolgt Moll. Het nieuwe Multicloud Data Services-aanbod werd op Dell Technologies World in de Verenigde Staten onthuld.

De kracht van data benutten

“Naast het afbreken van silo’s en het maximaliseren van het rendement op investeringen in IT, kan ons nieuwe aanbod klanten ook helpen een van hun meest urgente uitdagingen het hoofd te bieden: hoe kan mijn team de kracht van data benutten, waar deze data zich ook bevindt?” vervolgt Moll. “Om dit te doen hebben klanten oplossingen nodig die hun mensen volledige controle geven over waar apps en infrastructuur draaien en hoe ze deze gebruiken. Een multi-cloud by design.”

“Er is geen one size fits all”, zegt Moll. Dat betekent dat bedrijven altijd de keuze moeten hebben bijvoorbeeld een combinatie van de public en private cloud te gebruiken, of in sommige gevallen iets terug migreren naar een on-premises datacenter. Het managen van al deze clouds en de financiële kant daarvan kan voor organisaties soms lastig zijn. Daarom biedt Dell Technologies alles aan via een as-a-service-model en kunnen klanten alles vanuit één console beheren.

Van data naar intelligentie

Moll realiseert zich ook dat de verschuiving naar multicloud alleen niet voldoende is om baanbrekende innovatie binnen een organisatie te ontsluiten. Bedrijven zien het potentieel voor echte productiviteitsstijgingen met Generative AI (GenAI), waardoor datawaarde wordt ontsloten die hun business versnelt, van besluitvorming tot digitale transformatie. Moll: “Generative AI is een grensverleggende technologie om waarde uit data te halen en klanten mee te helpen concurrentievoordeel te behalen. Organisaties moeten zich er echter van bewust zijn dat het gebruik ervan ook een kostbare aangelegenheid is.”

Generative AI

Er is heel veel rekenkracht nodig voor generative AI. Hoe houd je grip op de kosten? Waar ga je die rekenkracht vandaan halen? Hoe haal je waarde uit ongestructureerde data? “Om klanten te helpen met deze vragen hebben we samen met NVIDIA Project Helix ontwikkeld en geïntroduceerd. Dit omvat een oplossing die klanten een flexibele, slimme, cyberbestendige infrastructuur biedt die is geoptimaliseerd voor AI-gebruik.”

“Het is een heel gaaf initiatief, waarbij klanten AI-modellen kunnen inzetten om bijvoorbeeld marktinzichten te krijgen. Of ze kunnen het inzetten voor hun klantenservice. Klanten beschikken hiermee over een fullstack oplossing met alle intelligentie die op dit moment voorhanden is.”

Fort Zero

Terwijl organisaties door een multicloud-wereld navigeren en generative AI omarmen, is het van cruciaal belang dat cyberbeveiliging voorop blijft staan. De cyberbeveiligingsstrategie van een organisatie moet de infrastructuur overstijgen en zich uitstrekken tot de applicaties, data en algehele structuur.

“Om klanten te helpen hun cyberweerbaarheid te vergroten, zijn alle Dell-producten secure by design. Dit betekent dat we onze eigen cyberoplossingen hebben die standaard in de oplossingen zijn ingebouwd, maar ook dat we samen met andere, gespecialiseerde partijen in de markt oplossingen hebben gebouwd. We creëren drie verdedigingslinies: hoe richt je het in, hoe monitor je en tot slot: hoe zorg je voor snel herstel als er toch iets gebeurt.”

Maar daar houdt Dell het niet bij. Met Fort Zero werkt Dell aan end-to-end veilig dataverkeer voor klanten. “Deze Zero Trust-oplossing (waarbij niets of niemand wordt vertrouwd tot het tegendeel bewezen is – red.) wordt op dit moment gevalideerd door het Amerikaanse Ministerie van Defensie. Zij denken actief met ons mee om dit verdedigingswerk nog sterker te maken.”

De kracht van de Edge

Dat extra verdedigingswerk wordt voor klanten van Dell steeds belangrijker omdat trends als generative AI en edge computing voor steeds meer data en dataverkeer zorgen. “Het aantal intelligente apparaten op de edge groeit exponentieel. Elk bedrijf wil de klantervaring of de productiviteit verbeteren, dus voegen ze devices toe om dat mogelijk te maken. Maar hoe zorg je ervoor dat je het goed beheert en veilig houdt?”

Om bedrijven te helpen met deze vraag heeft Dell Native Edge ontwikkeld, voorheen bekend als Project Frontier. “In dit project komen device management en security samen”, legt Moll uit: “Elk nieuw, intelligent apparaat dat je toevoegt, vormt een potentieel risico. Daarom zorgt Native Edge ervoor dat deze apparaten bij de onboarding in het netwerk direct worden beveiligd, constant worden gemonitord en direct onderdeel uitmaken van het geldende securitybeleid.”

Duurzaamheid en wendbaarheid

De nieuwste ontwikkeling waar Dell aan heeft gewerkt, is verweven in alle eerdergenoemde projecten en oplossingen en in het complete productportfolio van het bedrijf: zero waste sustainability. Moll: “Met andere woorden, hoe zorgen we ervoor dat apparaten duurzaam en efficiënt draaien én ook weer terug de supply chain in worden genomen. Bij alles wat we doen, denken we na over hoe we onze producten bouwen, distribueren (het liefst per trein!), verpakken en weer terugnemen. In die hele keten zijn we bezig om niet alleen energieneutraal maar ook waste-neutraal te worden.”

Die inspanningen hebben niet alleen betrekking op de producten, maar Dell gaat hierover ook in gesprek met de klanten. “Het zou zonde zijn als data het nieuwe plastic wordt, zoals onze CTO zegt. Daarom helpen we klanten ook om zo efficiënt mogelijk te zijn. Hoeveel servers heb je écht nodig? Kun je die oude infrastructuur afstoten? Is het nodig om al deze data te bewaren?”

Door samen met klanten in gesprek te gaan over deze vragen, helpt Dell Technologies hen op weg naar een moderne, duurzame technologische basis die organisaties sterker maakt en ervoor zorgt dat klanten voorop blijven lopen op het gebied van innovatie.

Auteur: Anne van den Berg

Vertiv BW 01-07-2024 tm 05-08-2024 DIC Awards BW tm 21-10-2024
Vertiv BN 01-07-2024 tm 05-08-2024