Martijn Kregting - 13 april 2023

Inria en CWI intensiveren wetenschappelijke samenwerking

Het Franse National Institute for Research in Digital Science and Technology (Inria) en Centrum Wiskunde & Informatica (CWI), het nationale onderzoeksinstituut voor wiskunde en informatica in Nederland, breiden hun bestaande samenwerking uit.

Inria en CWI intensiveren wetenschappelijke samenwerking image

Ondertekening van de samenwerkingsovereenkomst tussen Inria en het CWI. Van links naar rechts: Minister Sylvie Retailleau, Bruno Sportisse voorzitter en CEO Inria, Ton de Kok General Director CWI en Minister Dijkgraaf.

Afgelopen week hebben de twee partijen in aanwezigheid van de ministers Sylvie Retailleau (Hoger Onderwijs) en Robbert Dijkgraaf (OCW) een samenwerkingsovereenkomst ondertekend op het gebied van Quantum Computing, Human Interaction, Energie, Cryptografie, Digital Health, Machine Learning en Software Engineering. Nieuw in de samenwerking is de oprichting van gezamenlijke Europese onderzoeksteams.

Krachten bundelen

Het CWI (Centrum Wiskunde & Informatica) is het nationaal onderzoeksinstituut voor wiskunde en informatica en is onderdeel van de institutenorganisatie van NWO. Inria is het Franse nationale onderzoeksinstituut voor digitale wetenschap en technologie. De twee organisaties hebben de afgelopen decennia al samengewerkt en elkaar zo leren kennen als betrouwbare onderzoekspartners. Door hun samenwerking te versterken, willen beide partijen hun krachten bundelen om hun onderzoek op Europese schaal te ondersteunen en zo belangrijke wetenschappelijke resultaten te bereiken.

De geïntensiveerde samenwerking omvat een gezamenlijke onderzoeks- en innovatieagenda ter versterking van de netwerkvorming, externe partnerschapsmogelijkheden en financiering. De wetenschappelijke samenwerking wordt versterkt door het opzetten van gezamenlijke projecten en onderzoeksteams op gebieden als quantum computing, human interaction, energie, cryptografie, digital health, machine learning en software engineering.

De uitgebreide samenwerking biedt de mogelijkheid om een krachtige alliantie binnen Europa te creëren. Dit past in een gezamenlijke ambitie van beide instituten om de krachten te bundelen om grote wetenschappelijke en maatschappelijke uitdagingen het hoofd te bieden. President Macron refereerde tijdens het staatsbezoek aan Nederland aan het belang van dergelijke strategische samenwerkingen.

Uitdagingen aanpakken

Minister Dijkgraaf van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap stelde tijdens de ondertekening dat de samenwerking tussen Inria en CWI mogelijkheden biedt om samen de uitdagingen van onze tijd aan te pakken. "Zoals innovaties met betrouwbare kunstmatige intelligentie of het verbinden van mensen met virtuele realiteit. Zowel Frankrijk als Nederland hebben toonaangevende onderzoeksgroepen op deze gebieden. Samenwerkingen dragen bij aan de sterke wetenschappelijke banden die beide landen delen."

CWI-directeur Ton de Kok stelt blij te zijn dat de samenwerking met Inria verder geconsolideerd wordt. "De samenleving staat voor enorme wetenschappelijke uitdagingen, door onze krachten te bundelen kunnen we een substantiële bijdrage leveren aan de oplossing daarvan."

Dynamiek van samenwerking

De Franse minister Retailleau van Hoger Onderwijs en Onderzoek en Inria-voorzitter en CEO Bruno Sportisse bezochten het CWI in het kader van het staatsbezoek van president Macron aan Nederland. Sportisse stelt dat de overeenkomst tussen CWI en Inria de dynamiek illustreert van de Frans-Nederlandse samenwerking op het gebied van digitale wetenschap en technologie.

"CWI en Inria delen een vergelijkbare en open visie op onderzoek, dichtbij universiteiten en industrie. Deze versterking van ons partnerschap opent de weg voor onze onderzoeksteams naar nieuwe opportuniteiten via concrete projecten, zowel bilateraal als op Europees niveau."